We are all dreamers wanting to be completely out of touch with reality

16 Mei 2013 - Selamat Hari Guru

Assalamualaikum .

Hai semua budak sekolah termasuklah diriku ini . Yang bukan budak sekolah jangan nak menyibuk . Ke tepi ke tepi~ budak sekolah nak lalu~ apa motif aku letak benda ni '~' aku pun tak tahu . Aku suka letak sebab nampak comel . Lol Syaza lol . Hahaha k entry kali ni memang melibatkan benda yang merangkumi persekitaran persekolahan saja . Yeye tambah saja tu , nanti terpesong ke arah lain jugak . Hari ni kan Hari Guru . So , mesti ada yang terlibat dengan program Hari Guru mesti ramai yang pergi sekolah hari ni kan sebab nak menyambut Hari Guru ngan cikgu-cikgu and kawan-kawan korang . Eh ramai ke ? Ramai lah kot . Dah hari ni Hari Guru mesti korang dapat balik awal kan ? Mestilah korang suka kan . Gila tak suka dapat balik awal . Aku tanya banyak ni dah boleh nampak yang aku tak pergi sekolah tadi . Yeay , terbongkar sudah~~~ Syaza seorang murid yang malas yang taknak sambut Hari Guru dengan cikgu-cikgu and kawan-kawan dekat sekolah . Kisah pulak aku -.- ibu pun pelik kenapa aku taknak pergi sekolah harini . Dengan selambanya aku pagi tadi kata tak pergi sekolah then sambung tidur . Nyenyenye~ pastu tadi ibu mula berkata sesuatu

"Kenapa tak pi sekolah ? Hari ni kan Hari Guru . Mesti depa dok sambut . Tak teringin ka nak tengok budak-budak sekolah tu sambut hari guru camna ? Ruginya tak join depa sekali sambut hari guru . Lepas sekolah nanti mana ada dah semua ni . Akak takkan rasa dah sambutan hari guru macam kat sekolah . Masa sekolah ni la kena enjoy apa yang sekolah buat . Nanti bila lepas sekolah , bila akak tengok budak sekolah , betapa rindunya akak pada zaman sekolah nanti ."

Jyeahh~ kata-kata seorang manusia yang sudah hidup lama kat dunia ni . Aku hanya mampu senyum saja . Entah ah , rasa malas nak sambut hari guru dekat sekolah baru . Hmm , aku rindu sekolah lama . Rindu sambutan dekat sekolah lama . Masa-masa nilah aku dan kawan-kawan berkumpul . Gelak bersama . Lagipun aku letih . Semalam teman abang aku buat preparation dengan kawan-kawan dia untuk hari guru dekat sekolah dia . Sampai pukul 12 lebih kot ! Nasiblah kedatangan aku ke situ adalah untuk memberi sedikit bantuan dari segi idea persembahan -.- tapi aku rasa diorang................ Ah whatever ! Yang penting kawan-kawan abang aku asyik puji aku tu dah kenapa ? Haha k alhamdulillah .

Cakap pasal GURU . Aku teringat sekolah lama , teringat cikgu-cikgu dulu , teringat kawan-kawan . I'm really miss all of this :'( can I back to the past ? Hmm , yang baru tak sama dengan yang lama . Ini kenyataan . Daripada form 1 sampailah form 3 aku belajar kat situ . So , memang banyaklah kenangan yang tercipta kat situ . Mula-mula tak suka , lama-lama jadi suka . Itulah orang tua-tua kata apa , jangan dok benci lebih-lebih sangat , lama-lama nanti tak pasal-pasal jatuh suka . Nah sekarang aku dah merasa . Dalam Al-Quran pun ada sebut

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh pula jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui".  (Surah Al-Baqarah ayat 216)

Baca tu baca tu~ nak benci tu boleh tapi biarlah berpada-pada . Sama jugak bila suka , kenalah berpada-pada . Well , dulu aku jahil . Sangat jahil . Dulu , aku selalu berharap dan berdoa supaya aku dapat masuk sekolah yang sekarang menjadi sekolah baru aku . Aku tak boleh terima aku dah jadi pelajar sekolah tu . Aku memberontak . Jiwa remaja memang macam tu . Bila dah form 2 , hmm aku dah boleh terima sikit kenyataan tu . Tapi , masa tu aku dah mula rancang nak pindah sekolah . Aku dah tak fikir apa-apapun . Jiwa aku mula tak sabar nak pindah sekolah . Tapi bila lama-lama tu , aku dah boleh terima hakikat tu . Aku dah mula sukakan sekolah tu . Aku dah mula sukakan cikgu-cikgu sekolah tu . Dulu aku jahil , bila dah ada kat situ lama , aku dah tak sejahil dulu walaupun apa yang aku tahu sekarang belum mencukupi . Aku sangat bertuah sebab tak ramai yang berpeluang dapat apa yang aku dapat . Tak ramai berpeluang pakai apa yang aku pakai masa kat sekolah tu . Oh ya , aku rindu nak pakai macam tu balik . Aku nak pakai lagi uniform tu . Baru aku sedar yang uniform tu sangat selesa dan selamat . Aku rindu...










Rindu serindu rindunya . Aku dah tak tahu nak tulis apa . So , kat sini aku nak ucapkan jutaan terima kasih buat cikgu-cikgu SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AGAMA PEREMPUAN KANGAR PERLIS . Terima kasih sangat-sangat . Syukran jazilan ! Aku takkan sepandai sekarang tanpa bimbingan cikgu-cikgu sekolah tu . Sekolah yang banyak merubahkan aku . Terima kasih Ustazah Basyirah , Ustazah Azizah , Ustazah Asma , Ustazah Zaleha , Cikgu Dayang , Teacher Nurminazura , Cikgu Mashitah , Cikgu Sharipah , Cikgu Matnoq , Cikgu Syed , Ustazah Zahirah , Ustazah Norhayati dan banyak lagi . Aku tak boleh nak balas budi semua cikgu ni melainkan dengan kejayaan . Aku nak buktikan yang aku mampu berjaya dan jadi insan yang solehah walaupun sekarang aku bukan belajar kat sekolah agama . Ya Allah , berkatilah kehidupan guru-guruku . Berikanlah kejayaan kepada mereka . Lindungi mereka .


Terima kasih pada mu cikgu Jasa mu akan ku kenang selalu Tak pernah lelah tunjuk ajarku Terima kasih ku kepada mu cikgu Terima kasih cikgu Kaulah pelita hidup bagi kami semua Menuju jalan ke arah yang benar Penuh ikhlas dan tulus membimbing dan mengajar Untuk memastikan kami berjaya Tak terhingga pengorbanan mu Hingga aku besar kan ku ingat selalu


Hargailah mereka . Seorang Perdana Menteri takkan wujud jika tiadanya seorang guru .



Ibu , Kaulah Yang Terindah

Assalamualaikum . Selamat pagi dunia .



Harini Ahad yang bertarikh 12 Mei 2013 . Hari Ahad ni jugak merupakan hari yang special buat ibu-ibu atau bakal ibu dekat seluruh pelusuk dunia . Tahu kan hari special tu hari apa ? Mestilah tahu kan . Setiap tahun , 2 minggu dalam bulan Mei , kita akan menyambut hari special tu . Tak lain tak bukan Hari Ibu . Hari ni mesti ramai yang bawak ibu masing-masing pergi mana-mana kan . Takpun belikan hadiah untuk dia . Gembiralah hati si ibu tu . Ada sesetengah orang tu akan lebih tunjuk yang dia betul-betul hargai ibu dia masa tibanya hari macam ni lah . Macam-macam yang dibuat nak tunjuk betapa dia hargai orang yang telah bersusah payah lahirkan dia . Sangat bagus sikap macam ni . Ada usaha nak menghargai ibu tersayang daripada takda langsung . Tapi , kita kena ingat , nak hargai ibu , bukan ibu sajalah ayah jugak sama , bukannya kena tunggu hari special macam ni baru kita berlumba-lumba dengan adik-beradik kita yang lain siapa yang lebih hargai diorang . Masa hari biasa pun boleh . Sebelum aku bercerita pasal seorang ibu ni , moleklah sekiranya aku bagi maksud ibu , emak , umi dan mama mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat . Tengok tu betapa rajinnya cari maksud ibu , emak , umi dan mama . Kahkah k :)

IBU - 1) Orang yang telah melahirkan kita . 2) Panggilan hormat terhadap wanita yang telah berumur atau wanita yang bersuami .

EMAK - Orang yang melahirkan seseorang . 

UMI - Ibuku . 

MAMA - Ibu .

Tak kiralah antara ibu , emak , umi dan mama , yang mana korang guna untuk panggil orang yang telah mengandungkan korang 9 bulan dan bersusah payah melahirkan korang supaya korang dapat tengok dunia ciptaan Allah , maksudnya semua panggilan tetap sama . Apa yang penting kita kena hormati , hargai dan sayangi ibu kita sepenuh hati kita . Betapa tingginya darjat seorang ibu . Tentu kita semua tahu kan , syurga seorang anak di bawak telapak kaki ibu . Apa kita sanggup nak membutakan hati daripada menggapai syurga yang ada di depan mata kita ? Syurga yang diidamkan oleh semua umat Islam .




Ibu . Jasanya memang tidak mampu kita balas . Dia mengandungkan kita selama 9 bulan . Dengan perut yang semakin membesar , dia tetap tabah menunggu hari kelahiran kita . Dia juga yang melahirkan kita . Dengan kudrat yang ada dalam diri dia , dia gunakan semuanya untuk keluarkan kita daripada rahim dia supaya kita berpeluang melihat dan hidup di bumi Allah . Dia sanggup andai dia terpaksa korbankan nyawa dia hanya kerana ingin bagi kita peluang kita merasai hidup . Betapa besar pengorbanan ibu . Dia juga menangis saat mendengar tangisan pertama kita . Dia menatang kita . Dia menjaga kita daripada kecil hingga besar . Dia yang selalu ada untuk kita . Masih ingat saat kita mula ingin merangkak ? Masih ingat saat kita mula bertatih ? Masih ingat saat kita mula menyebut perkataan 'Ibu' dan 'Ayah' ? Masih ingat saat kita mula pnadai berjalan tanpa bantuan mereka ? Masih ingat ketika kita sakit ? Masih ingat wajah mereka ketika itu ? Ya mungkin ada yang ingat atau tak . Tak hairanlah sebab masa tu kita masih seorang kanak-kanak yang tidak tahu apa-apa . Aku sendiri pun dah lupa zaman aku masa kanak-kanak dulu . Jangan ditanya aku sama ada aku ingat masa aku berumur 1 tahun . Jawapan aku TAK .

Sekarang kita dah besar . Dah boleh menilai mana yang baik dan buruk . Dah kenal erti kehidupan di dunia ni . Dah kenal siapa yang menghidupkan dan mematikan kita . Dah menghadapi bermacam-macam dugaan sepanjang kita hidup . Kita bukan kanak-kanak seperti dulu lagi yang setiap hari ibu dan ayah kita boleh pantau setiap saat dan waktu . Kita kan sekarang ni dah ada kawan-kawan . Berkawan ataupun bersosial boleh , tapi jangan sampai lupa tanggungjawab kita . Walau besar manapun kita , walau hebat manapun kita , jangan pernah lupakan siapa yang wujudkan kita kat dunia ni . Ibu , dia yang terlebih dulu tahu dan rasa pancaroba kehidupan di dunia . Kita yang masih hidup berbelas tahun kat dunia ni , tak payah nak berlagak sangat macam dah tahu serba-serbi kehidupan kat dunia ni . Masih banyak lagi kita kena teroka . Apa yang kita tahu sekarang ni , belum tentu cukup lagi untuk bekalan masa depan . Cuba tengok ibu kita . Dia nampak tabah kan harungi dugaan hidup ? Itu luaran . Cuba kita fikir dalaman dia pulak . Adakah setabah itu ? Dia tabah sebab taknak tunjuk kelemahan dia depan kita . Dia nak jadi kekuatan untuk kita . Dia nak jadi matang dalam hadapi dugaan hidup . Dia nak jadi contoh yang terbaik untuk kita . Pernah kita terfikir semua tu ?

Sini aku nak cerita sikit pasal ibu aku . For your informatian , aku mempunyai 2 orang ibu . Seorang aku panggil Ibu , seorang lagi aku panggil Aunty . I don't know why my father doesn't ask us to call Aunty with using 'Mama' . Sampai sekarang aku tak berani nak tanya sebab aku rasa semua tu tak penting . Lantaklah panggil apapun , asalkan aku kena hormat dia macam aku hormat ibu . Aku tak malu nak bagitau kat orang yang aku ada 2 orang ibu . Bagi aku , ada 2 orang ibu bukanlah benda yang memalukan . Bukan semua orang dapat rasa apa yang sedang aku rasakan sekarang . Bila dengan kawan-kawan aku , saat diorang cerita pasal family diorang , aku rasa aku special dalam kalangan tu sebab hanya aku yang ada DUA ORANG IBU . Kau ado ? Cuma , aku tak rapat sangat dengan Aunty . Aku paling rapat dengan Ibu ja . Jap jap , meh kita tengok insan-insan tu .





<>




Tadaaaaa ! Maaflah kalau tak jelas sebab aku memang sengaja kecilkan gambar tu . Hahaha k dah . Nampak tak budak kecil yang didukung oleh Aunty ? Haa tulah Adam . Adam si budak buas , comel dan nakal . Anak Anutny hasil dengan ayah aku . Adam bukan adik tiri aku sebab dia datang daripada benih ayah aku . K dah aku bukan bercerita pasal family aku .

Ibu . Nama penuh dia Shaharul Bariah bt. Saad . Ibu aku sentiasa nampak muda weh even umur dia dah 40 lebih ! Kalau aku jalan dengan dia , mesti orang akan ingat Ibu ni kakak aku takpun kawan aku . Aku macam -_____________________-" okay fine . Hahaha lawak pun ada . Memang dah jadi kebiasaan pada aku bila keluar dengan ibu . Orang akan pandang then kalau jenis tak malu mesti akan tegur bertanya . Aku layankan jelah even masa tu aku dah tak tahan nak gelak . Nak tahu rahsia dia ? Boleh tanya dia sendiri . Badan aku dengan badan ibu sama je . Selalu kongsi baju dan tudung dan shawl . Sehati sejiwa lah katakan . Syok oh dapat kongsi barang ni . Well , sharing is caring , right ? Ibu tak kerja . So , masa dia banyak dihabiskan kat rumah bersama adikku , Danish . Aunty . Nama dia Mashitah Ahmad . Orang Sungai Petani . Aku tak tahu la kenapa aku selalu rasa excited terlebih bila setiap kali Aunty ajak pergi rumah ayah dia . Hahaha -.- pelik pulak aku rasa . Yeke Syaza ? Haha k taktau . Lalalala .  Umur berapa aku tak tahu . Ini memang tak patut . Ahaks~ aku mana pernah ambil tahu :( eleh konon je muka codeh tu . Tapi aku rasa bawah 30 . Okay dah diam semua tutup mulut tu jangan biarkan terbuka . Aunty kerja dengan ayah aku . Ayah aku kan buka kedai sendiri . Kedai ayah aku pun umpama rumah kedua aku . Kalau ibu ada Danish , Aunty pulak ada Adam !

Ibu . Dia selalu ada untuk aku . Seriously , masa aku form 1 , aku tak rasa ibu berhak tahu masalah aku . Yes , itu pada pemikiran masa form 1 . Tak guna betul otak aku pada zaman tu -.- aku suka simpan masalah or rahsia aku masa tu . Semuanya aku luah dekat blog je takpun diari . Bila aku form 2 , aku macam nak je beritahu ibu tentang masalah aku , but aku takut weh ! Aku fikirkan apa reaksi ibu bila dengar apa yang aku nak ceritakan kat dia . Aku pernah couple dengan sepupu sendiri . Ini yang aku nak geli bila teringat balik . Macam manalah boleh tersangkut dengan sepupu sendiri . Haishh =.= dan ibu aku tahu pasal ni . Tupun sebab kantoi message dalam handphone . Memang aku kena disoal siasat habis-habisan ah masa tu . Sepupu aku tu buat bangga ibu aku tahu . Yang aku ni cuak tak sangga ! Sengal gila . Masa form 2 , aku paling banyak bergaduh dengan orang . Lepas dengan orang ni , orang tu pulak , lepas tu berganti dengan orang lain pulak . Wa dulu gangster comel sekolah k :p hahaha dah Syaza dah . Aku couple dengan orang lain . Pakcik pendek yang buat aku rasa untuk kali pertama nak terlucut jantung ni haa bila dengan dia . Inipun ibu tahu jugak . Aku tak ingat camna boleh kantoi . Haiyo haiyo -.-

Form 3 . Tahun 2012 . Tahun yang aku takkan lupa dalam hidup aku . Banyak betul pengajaran aku dapat masa tahun tu . Aku dah berubah beb ! Aku masih ingat masa aku ada perselisihan faham dengan orang tu . Aku memang perlukan seseorang masa tu untuk dengar segala luahan aku . Entah macam mana , malam tu , Ibu masuk dalam bilik aku and gaya aku tidur letakkan bantar atas muka buat dia tarik bantal tu and nampak aku menangis . Dia tanya kenapa . Aku geleng kepala sambil usap airmata . Dia tanya lagi . Aku tunjuk text seseorang dekat ibu . Ibu suruh aku tidur dan jangan layan sangat benda remeh macam tu . Esok tu pulak , aku cerita semuanya dekat Ibu . Semuanya . Start hari tu , aku dah mula cerita kat ibu macam-macam apa yang dah jadi dalam kehidupan aku . Ibu tahu dengan siapa aku texting . Dengan siapa aku berkawan . Ibu kenal pakcik tu . Ya , ibu paling kenal pakcik tulah sebab aku selalu cerita kat ibu pasal dia . Kahkah , sorry pakcik pendek comel~ rasa janggal pula bila guna balik panggilan tu . Ibu pun tahu pasal entry yang dia buat ! Muahahaha semuanya disebabkan aku yang bercerita :D aku ni kan jenis kepoh sikit kadang-kadang . Apa saja benda yang buat aku teruja , mesti aku akan cerita kat orang .

Kesimpulannya , terima kasih Ibu sebab selalu ada untuk akak . Terima kasih jaga akak daripada akak kecil sehinggalah akak besar . Comel kan anak dara Ibu sekarang ni ? Wkwkwkwk xD anak siapalah kan ? Terima kasih selalu bagi nasihat dekat kami adik beradik . Terima kasih sebab sanggup membawa akak dalam perut ibu selama 9 bulan dan bersusah payah melahirkan akak . Terima kasih sebab selalu basuh baju akak :) okay ini memang dah kantoi wakakaka . Terima kasih selalu masak untuk kami adik-beradik . Terima kasih kerana menjaga kami dengan penuh kasih sayang . Jasa Ibu memang takkan mampu kami balas . Kekalkan kecantikkan Ibu because anakmu yang comel ini nak mewarisi segala kecantikkan tu . Hikhik ^_^ suka hati aku je . Kami semua saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang ibu !!!! xx








My mother is a woman like no other . She gave me life , nurtured me , taught me , dressed me , fought for me , held me , shouted at me , kissed me , but most importantly loved me unconditionally . There are not enough words I can say to describe just how important my mother was to me and what a powerful influence she continues to be . Ibu , I LOVE YOU .


Fully Designed By ME | Ask First If You Wanna COPY | Alright Deserved By SYAZA