We are all dreamers wanting to be completely out of touch with reality

What I Want As A Teen

Assalamualaikum and very good afternoon everyone !

Fuhh~ banyaknya debu , banyaknya sawang , banyaknya habuk . Fuhh~ fuhh~ hahahahahaha lol me okay sorry for not updating any new entry for a long time . I'm not busy at all . Its just I have no any idea to give all of you read what . In a few days later 2014 will come soon ! Are you ready for it ? I'm not ready yet cause I'm going prepare for SPM . Actually en today guwa tak berapa sihat but memandangkan keberadaan aku kat kedai ayah aku ni hanya sekadar memakan gaji buta saja so I made decision to update new entry . Cuma kali ni aku rasa tak panjang kot . Ayah aku pun entah ke mana dia keluar daripada pagi tadi lagi sampai sekarang pun dia tak balik balik lagi . I worry if there is a customer how am I to handle him ? How ? But overall everything was fine .

So today as you can read the title above there . Since I was a teenager so I want this stuffs . Dah lama sangat aku simpan keinginan nak semua barang ni . I'm also a girl who wants to look beautiful by wearing these items . Sometimes aku jealous jugak bila tengok gadis gadis kat luar sana semuanya looks pretty bila diorang pakai barang barang yang aku berkenan lama dah ni . Well aku sedar aku tak mampu nak beli semua ni yes my parents are not rich as yours or as them . Aku sedar barang barang ni semua mahal sampaikan aku tak mampu nak membeli . Selama ni pun aku selalu pakai barang yang harga dia bawah RM35 except bila raya la . If possible , I dont want to burden my parents anymore . But , I really really really want all of this stuff . Nak tengok barang apa ? Tenenene~ 





























Banyak gile kan ? Hahahahaha , aku gilakan semua ni nak nak dress or tops vintage or floral and kasut kasut like above haa . I hope I would get it as soon as possible . Thats all . Bye ! xx


Things that you should know:




Malaysian Nowadays

Assalamualaikum .

So , here I am after I had left my blog such like that without taking care of it . Its been a long long time I had never touch or more precisely never open my blog to update new entry . So guys and girls , aku minta maaf sebab tinggalkan blog pink omeyy omeyy ni sampai berhabuk dah aku rasa . Well , I know , sepanjang ketidakaktifan aku dalam blog ni , there are still some people sudi buka dan buka dan terus menatap blog ni tanpa tujuan . Maybe . Hahaha , I said like that because my viewer always increasing every day sedangkan aku sudah sekian lama tidak menggerakkan jari jemari aku untuk menaip segala patah perkataan baru kat dalam ni . Aku agaklah kan mesti puak puak ni punya la excited buka blog omeyy omeyy ni and then terus click button [x] kat atas tu kan sebab entries aku yang gila bosan takda tahap tu -.- kahkah okay agak kurang ajar di situ weh but its okay . Aku camna pun takpa baq hang :)

Back to the topic . Malaysian Nowadays .





At the first , aku nak guna people nowadays as the topic but aku rasa its better guna Malaysian sebab apa yang aku nak cakap harini pasal perangai rakyat-rakyat Malaysia saja . Perkataan people terlalu umum sangat . Nowadays , kita boleh lihat betapa banyaknya perangai rakyat Malaysia yang sekarang ni dah cukup common dalam masyarakat kita . Gila ayat aku macam nak buat karangan fakta BM . Padahal dah bercampur dengan English . Haha okay tak kelakar . Macam macam perangai budak zaman sekarang ni . Nak nak lagi yang masih bersekolah . Acewahh aku cakap macam aku dah lepas sekolah padahal next year baru nak rasa how scare SPM are . Tapi betul la kan , daripada pemerhatian aku la kan , budak budak sekolah la yang paling banyak try to impress others by doing things that may cause people jadi menyampah bila tengok . Hang tau tak M E N Y A M P A H ?! Lek Syaza lek , tak pasal pasal nanti orang dengki orang nak membashing pulak . Lol , penggunaan tatabahasa yang salah . Aku malas sebenarnya nak intro panjang panjang sebabnya aku malas nak kata aku malas nak intro panjang sebab aku tahu even aku kata malas aku akan buat jugak intro panjang . Hang faham tak ? Ayat keling memang macam tu . Mohon sabar ya .

#1 BUAT VIDEO TAH PAPE THEN UPLOAD MASUK YOUTUBE OR KEEK
Benda ni memang dah banyak sangat orang kita buat sampai benda ni orang cakap perkara biasa brooo~~ perkara biasa kepala bana kau -.- video tah pape yang aku maksudkan sekarang ni is video something like dia buat semata-mata nak impress orang lain yang bagi aku takda apa-apa faedah langsung . Nak kata just untuk suka suka pun memang aku tak nampak di mana 'suka suka' tu . Yang aku nampak hanya kebodohan yang aku rasa memang dia tak boleh nak sembunyikan -.- if buat video yang boleh beri pengajaran kat orang like Mat Luthfi , Anwar Hadi , Samad Maccaboy , Shahrin Najmi and siapa siapa jelah yang related macam diorang ni takpalah juga . Aku tak tahu la apa yang puak puak jenis yang buat video yang boleh merendahkan maruah diorang then upload masuk youtube or keek ni fikir . Persoalaanya sekarang ni hang tak ada rasa malu ka ? Tak pernah fikir maruah diri sendiri bila kena pijak beramai ramai ? Tak fikir ke kesan yang bakal hang dapat ? Serious wa cakap sama lu , kalau video hang tu berjaya as Bobo tu takpalah jugak . Menghiburkan hati orang . Ini tak . Kena bash beramai ramai . Sebelum nak upload tu , fikir la dulu , yang nak tengok video tu nanti bukan setakat rakyat Malaysia je malah satu dunia weh . SATU DUNIA . Even nak confess love hangpa kat sesiapapun fikir dulu . Please , Allah bagi akal untuk kita fikir mana baik and mana buruk . Jangan memalukan negara but most important is your family . Nak ke orang orang kat luar sana said like this to us ?


"What the heck he/she's trying to do? How stupid this boy/girl are. Pity you, Malaysian."

#2 BASHING SPREAD EVERYWHERE
Budaya bashing antara satu sama lain ni memang dah very glamour dalam kalangan budak budak zaman sekarang ni . And yeahh benda ni kita boleh tengok on Twitter . Kat Twitter la paling banyak budak budak bersepakat bash orang tu bash orang ni . Sampai boleh jadi trending uolls . Hahaha , aku pun sometimes terikut gak bila bab bashing orang . Perkataan bashing tak best , so aku guna words menganjing . Yes menganjing . Tapi macam tak sesuai pulak . Ah whatever . Malaysian nowadays always do this . Bukan Malaysian la kalau tak bashing antara satu sama lain ken . Tapi kan , gunalah akal yang ada tu , bash orang tu lagi buat dia famous . And cuba fikir korang dah berjaya capaikan matlamat dia . You know what thats ? Being a famous person . Yeahh , all of us have done it . Yang lagi aku rasa memang menyampah gila gila kan , bila tetiba wujud pulak penyokong kepada manusia yang orang duk sibuk bash ni -.- menjadi tanda tanya kepada aku . Kalau dah kenal bertahun-tahun aku boleh terima jugakk , ini tak weh kenal pun tak , tahu tahu dah sokong manusia yang sedang di bashing ni . Umakaihh , what have happen to our Malaysian ? Memang la bash orang ni best . Ya , aku mengaku even aku tak join diorang membashing orang but bila aku baca tweets yang penuh dengan bash ni aku jadi macam seronok -.- lol I dont know . I'm just feeling like that like suddenlly . Haha .

#3 FANATIK ENTAH TAHAP KE BERAPA
Fanatik~ fanatik~ fanatik~ oh fanatik~~ okay diam Syaza . Hang nak tau dak fanatik pasal apa ? Nak tau dakkkk ? Even kau taknak sekali pun aku tetap akan beritahu jugakk . Talk about fanatic . Kat Twitter aku , kat timeline aku , memang terdapat banyak manusia yang gilaa fanatik terhadap artis . Sampai sometimes tu kan aku naik meluat pun ada . Aku tahu la setiap orang ada minat masing masing and itu hak korang kan nak tweet or retweet apapun . Timeline aku tu setiap hari dirogol haa dirogol terus aku guna weh hahahaha okay dirogol oleh retweet oleh manusia yang sangat gila fanatiknya kat Justin Bieber , One Direction , Kpop and so on . Okay , aku tak kesah . Hak korang kan . Okay , just go on . Teruskan merogol timeline aku . Hang tunggu aku rogol timeline hang with Cody Simpson's tweets . Masih ingat seorang gadis yang berangan angan ingin meninggalkan Malaysia and wanna to stay in Planet Matoki ? Haa ini bukan fanatik . Ini gilaa dan bodoh namanya . Masa darjah 6 dulu agaknya dia tidur kot time cikgu ajar bab planet ni semuaa . Inilah dia akibat terlalu fanatik sehingga menjadi gila . Kesian parents dia . Oh ya , ada sorang Belieber ni kan , dia fanatik gilaa kat JB sampai sanggup toreh tangan tulis I LOVE JB . Sangat bijak ya orang ini . Kau fikir JB kau kisah ke kau toreh tangan sampai macam tu sekali ? Pity you girl . Sebelum terlupa , nak cakap ni , aku paling pantang sekali bila haters of kpop maki hamun kpop ni even aku bukanlah fanatik sangat tapi aku minat all about Kpop . So haters , dont you dare .

#4 GIRLS WITH GIRLS FIGHT EACH OTHER BECAUSE ONE MALE
Pernah buat ? Pernah terlibat ? Pernah jadi saksi ? Pernah tak ? Hanya orang yang akal pendek saja yang akan buat macam tu . This is serious case you know . Aku tak rasa kaum Hawa wajib atau patut atau harus buat semua ni hanya sebab seorang lelaki . Its show how stupid you are , girls . Hang fikir la weh penat penat hang bergaduh perempuan lain sebab lelaki and at the last lelaki tu bukan  jodoh hang . Tak penat ke ? Hang fikir lelaki zaman sekarang ni betul betul rasa dihargai or terharu bila awek dia sanggup bergaduh , memaki hamun dengan perempuan lain sebab rasa sayang korang tu kat dia . Jangan jadi bodoh . Kita perempuan ni ada maruah . Maruah kita tinggi . Dah banyak aku tengok kat youtube video budak perempuan especially budak sekolah yang mentah mentah ni bergaduh sampai bertumbuk , tarik rambut la tarik tudung la sampai terangkat kain pun adaa haa terajang menerajang pun ada weh . Masya Allah , hang tak fikir aurat yang dilihat orang lain ? Tak fikir maruah diri ? Bangga lahtu bila dah menang ? Puas hati dapat maki hamun tumbuk sepak terajang orang ? Sedarlah diri kau tu perempuan weh . Kudrat kitaa tak sekuat kudrat lelaki . Kalau betul la pakwe kau dah ada perempuan lain , kau tunggu apa lagi , tak payah nak sakitkan hati sendiri sampai nak bergaduh bagai , kau tinggalkan terus pakwe kau tu . Kita kena bijak Hawa . Kena bijak .



Aku dah senaraikan 4 perkara yang Malaysian nowadays selalu buat . Padahal banyak lagi weh . Boleh je aku nak tulis semua pasal tu tapi memandangkan dah nak dekat pukul 12 pagi so I think I should stop . Nanti nanti jelah aku sambung lagi dekat new entry Malaysian Nowadays Part 2 . InsyaAllah , kalau kemalasan tak melanda dalam diri ni , aku akan buat . Ecehh cakap je tapi tak pernah buat pun . Hoho , aku tengah fikir ni , tahun depan aku bakal ambil SPM pulak . Ya Allah , sumpah rasa seram gila . Aku tengok abang-abang aku semuanya rilek aje macam takda SPM -..- aku pulak yang takut dengan depa macam tu . So , kepada manusia manusia yang dah buat perkara macam tu , nak menyesal pun dah tak guna kan , muhasabah la diri tu ya ? Memang kita manusia tak lari daripada buat kesilapan . Setiap hari kita buat salah sama ada kita sedar atau tak . Tapi , takkan bila dah buat kesilapan tu , kita terus terusan nak buat lagi ? Listen me , just dont . Jadikan kesilapan yang kita buat tu sebagai pengajaran untuk kita . Kepada manusia manusia yang ada niat nak buat , aku sarankan hang batalkan jelah niat tu . Bukan dapat apa-apa faedah pun . Nanti yang rugi yang nak menyesal tu hang . Bukan orang lain . Pandai buat pandai tanggung . Gitu haa . Tak payah la membodohkan diri nak buat semua tu . Better fikir pasal pelajaran , fikir macam mana nak banggakan parents kita . Haa kan bagus . Allah pun redha . 

Okay , thats all . Thanks for reading . Click the button like if you love it . Salam sayang , Syaza omeyy omeyy :D haha k .




Ni nak promote . Mai la semua pakat tengok video #OhMyMalaysia kat youtube . Ada tweetpemes doe . Haha okay so guys and girls guna la hak berfikir sebelum hak bersuara . 








Ayuh Baca Dan Sebarkan Dakwah !

Assalamualaikum .




Tanda Kiamat:
  1. . Kiamat menurut Agama Islam di tandai dengan: - Kemunculan Imam Mahdi
  2. - Kemunculan Dajjal
  3. - Turunnya Nabi Isa (AS)
  4. - Kemunculan Yakjuj dan Makjuj
  5. - Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
  6. - Pintu pengampunan akan ditutup
  7. - Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah dan akan menandai muslim yang sebenar2nya
  8. - Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati sehingga mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya
  9. - Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan
  10. - Pemusnahan/runtuhnya Kabah
  11. - Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
  12. - Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan
  13. - Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yang ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda: "Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"

Kita boleh kirim ribuan bbm mesra, promote, bc yang terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir 2 kali .

Allah berfirman : "jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"

Itulah yang dimaksud dajjal yang bermata satu: ertinya hanya memikirkan duniawi drpda akhirat. Kerugian meninggalkan solat: 

Subuh: Cahaya wajah akan pudar. 
Zuhur: Berkat pendapatan akan hilang. 
Asar: Kesihatan mulai terganggu. 
Maghrib: Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti. 
Isya': Kedamaian dalam tidur sukar didapatkan. 

Sebarkan dengan ikhlas. Tiada paksaan dalam agama. Niatkan ibadah (sebarkan ilmu walau 1 ayat)

Nasihat Kubur:


1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah aku dengan TAHAJUD

2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan berSILATURAHIM. 

3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyakkan membaca AL-QUR'AN. 

4). Aku adalah tempatnya binatang-binatang yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH.

5). Aku yang menyepitmu hingga hancur bila mana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT 

6). Aku adalah tempat untuk merendammu dengan cairan yang sangat amat sakit, bebaskan rendaman itu dengan PUASA..

7). Aku adalah tempat Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"






Kirim ini semampumu dan seikhlasmu kepada sesama Muslim, sampaikanlah walaupun hanya kepada 1 orang. Karena, saat kamu membawa Al-Qur'an, syaitan biasa-biasa saja. Saat kamu membukanya, syaitan mulai curiga. Saat kamu membacanya, ia gelisah. Saat kamu mmahaminya, ia kejang-kejang. Saat kamu mengamalkan Al-Qur'an dalam kehidupan sehari-hari, ia stroke. Terus dan terus membaca dan amalkan agar syaitan stroke semuanya juga jantungnya dan mati. Ketika anda ingin menyebarkan ini, lagi lagi syaitan pun mencegahnya.

Syaitan berbisik; "SUdahlaaaaaah tak payah di SEBARKAN, tak penting pun, BUANG MASA saja, tak mungkin akan di baca "...

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda ..

Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak boleh kembali : 1. Waktu 2. Kata-kata 3. Kesempatan
Ada 3 Hal yang dapat menghancurkan hidup seseorang : 1. Kemarahan 2. Keangkuhan 3. Dendam 
 Ada 3 Hal yang tidak boleh hilang : 1. Harapan 2. Keikhlasan 3. Kejujuran
Ada 3 Hal yang paling berharga : 1. Kasih Sayang 2. Cinta 3. Kebaikan 
 Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak pernah pasti : 1. Kekayaan 2. Kejayaan 3. Mimpi
 Ada 3 Hal yang membentuk watak seseorang : 1. Komitmen 2. Ketulusan 3. Kerja keras
 Ada 3 Hal yang tidak pernah kita tahu : 1. Rezeki 2. Umur 3. Jodoh
 Ada 3 Hal yang membuat kita sukses : 1. Tekad 2. Kemahuan 3. Fokus
TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yang PASTI : 1. Tua 2. Sakit 3. Kematian. 


Ya اﻟﻠّﻪ , sahabatku yg membaca ini adalah sahabat yang soleh, kuat, sabar, pengasih dan penyayang -maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya.
ALLAH 





Allah blesses us in so many ways, even if we don't see it. Be thankful for what you have.



All About Cody Simpson ♥

Assalamualaikum and hello everyone .

For a long time , I leave my blog without make a new entry for all of you . Sorry , I'm totally blank of idea for what I have to give you some story which is can interest you're guys . Today , I'm bajet talk english for a while because I wanna story about CODY SIMPSON . I don't care if my grammar are broken so so so so bad . 







-he was born on January 11, 1997.
-he used to live in the neighbourhood of Robina in Gold Coast, Australia, but moved to Los Angeles after he signed a record deal with Atlantic Records in May 2010.
-he was inspired to make music because he saw his dad play the guitar at backyard barbeques. 
-he got his first guitar and guitar lessons when he was seven.
-he also wrote his first song at that age. The first two sentences of the lyrics were "I bought some chickens, I changed their diapers". In 2012 he said he hoped his sonwriting skills had improved since then.
-after a few lessons, his guitar teacher told his parents come over because he had never seen anything like this: he had made Cody face the wall and the teacher played chords, and Cody could pick every chord out by ear.
-when his videos went viral late 2009, his parents said Cody was dreaming about living in New York.
-when asked in late 2009, he said he was 1,62m tall.
-he has a younger brother & sister, Tom and Alli.
-his parents' names are Brad and Angie. 
-Brad owns an investment company. Before the family moved to the US he had to make sure that he could oversee the business from across the ocean.
-in a July 2010 interview, Angie said that as soon as they would see signs that their son was getting carried away with his newly found fame, they'd "be knocking it out of him pretty quickly."
-Brad and Angie were glad to see though that Cody had acquired a healthy dose of confidence thanks to his YouTube career.
-several years before Cody signed a record deal, his grandma asked him: "Codes, what are you going to do? You're so good at guitar and swimming", and Cody said: "Well, I know I was born to be famous at something but I haven't quite figured it out yet."
-when he was 10, Cody asked his mom to reserve the domainnamewww.codysimpson.com for him. They finally registered it on August 17, 2008. It initially cost them $12.95 for two years and the record label was glad the Simpsons had already bought the domain before Cody got famous.
-at age 11 Cody managed to persuade his parents to let him upload some videos to YouTube to see what everyone thought of them.
-after a while, when Cody still only had a few subscribers, producer Shawn Campbell found him.
-after some online promotion, including bywww.youtube.com/BieberZone (Justin Bieber fan channel owned by one of the creators of this website), tons of teens around the world found him - and loved him and his music.
-Cody was briefly signed by Wired Records in 2009 but left them after a few weeks.
-in 2010, Cody signed a 4-album record deal with major label Atlantic Records and his first single, iYiYi featuring rapper Flo Rida was released on June 1st, 2010. 
-Cody's grandfather initially did not want him to go into the music business because he had heard a lot of stories about artists ending up using drugs.
-his parents noted that they want to keep their family close together and express love and support for each other to prevent this from happening.
-Angie was hesitant about moving the US because she was so used to life in their city and she had lived on the Gold Coast her entire life. Alli asked if they couldn't just do everything from the Gold Coast. Tom wanted to know if they'd go to Disneyland.
-the last week before moving to the US, the Simpson family resided with Cody's grandparents. Cody slept on a mattress on the floor.
-he loves Italian food.
-his favorite color is green & blue.
-his favorite book is "Ice Stations" by  Matthew Reilly.
-he speaks English & French.
-his favorite baseball team are the Yankees.
-he has a Mac computer.
-he loves peanut butter.
-his favourite city is New York.
-he has two dogs named Molly and Buddy.
-he used to go to All Saints Anglican School.
-he still holds 10 swimming records on his former school.
-he won academic awards at his school every year from year 3 onwards.
-he was a champion swimmer aspiring to compete in the 2012 London Olympics.
-he is close friends with Kylie Jenner, who is a half-sister of the Kardashian sisters. They are said to have dated briefly in the past.
-in December 2012 he went back to Australia for the holidays. He hung out with his family and friends on the beach as December is middle of summer in Aussieland.







This is I've took from http://www.codysimpson.com/about

“My new album Surfers Paradise is the first time that I've really known from the get-go exactly how I wanted the music to sound,” says Cody Simpson. “I wanted to show the world how I'm evolving and that I’ve really discovered who I am as an artist.” Surfers Paradise picks up where Cody’s previous 2012 debut full-lengthParadise, left off, telling the story of how this talented teenage singer, songwriter, and musician, now 16, traded the sunny shores of his native Queensland, Australia, for the sunny shores of Los Angeles to pursue his dream of being performer.  

“Surfers Paradise is basically the most famous area on the Gold Coast of Australia, where I am from,” Cody explains. “I think this album really represents that piece of me and my lifestyle there. Making Paradise felt like a journey to find myself as a young adult and artist. With 'Surfers Paradise' the entire process felt more natural, like being back home. I wanted to share that feeling with my fans.”

Cody co-wrote every song on Surfers Paradise, which brims with a mix of summery, upbeat and mellow pop tracks like “La Di Da,” “Imma Be Cool” (featuring rapper Asher Roth), “Love (featuring Ziggy Marley) and the first single “Pretty Brown Eyes” — Cody’s fresh, new take on girls with brown eyes, like a “Brown-Eyed Girl” for 2013. Hailed by Billboard as a “happy-go-lucky summer anthem,” the song is a Radio Disney favorite, while the video, directed by Cameron Duddy (Bruno Mars, Cee Lo Green, P!nk), is a YouTube sensation, earning nearly four million views and climbing.

Surfers Paradisealso shows how Cody has matured as an artist with reflective, acoustic guitar-driven tunes like “Awake All Night,” (which Cody wrote, produced, and performed himself), “Sinkin’ In,” “Rainy Day,” and the yearning, nostalgic “Summertime of Our Lives,” which Cody says is one of his favorites. Several songs have a distinct reggae vibe, like “Love” and “No Ceiling,” the latter featuring guest vocals by Ziggy Marley, Bob’s son and a beloved artist in his own right. “To have Ziggy on there is just insane,” Cody says. “It’s an honor to work with Ziggy, I have a deep respect for his music and the music his father gave to us.”
“I am 100 percent confident in this album,” Cody says. “I feel like the title, the sound, and the music all go really well together and represent exactly who I am.”

Music has played an integral part in Cody’s life since he was a child. Watching his dad sing and play guitar for friends and family at parties and backyard barbecues taught him the power that music has to bring people together. Inspired, he asked for his own guitar and began taking lessons at the age of seven. After learning a few chords, Cody wrote his first song. He continued practicing and soon began posting YouTube videos of himself performing his original songs alongside stellar covers by some of his favorite artists like Justin Timberlake, Jason Mraz, and Jack Johnson, racking up millions of views.

In April 2010, Cody released his debut single, “iYiYi” (featuring Flo Rida) and began to win over U.S. fans with a series of dynamic live performances including 2010.  Cody and his family soon relocated to Los Angeles. Atlantic released his debut EP, 4 U, in December, which spawned the No. 1 Radio Disney hit “All Day.”

In September 2011, Simpson made a stunning chart debut with Coast to Coast, which entered Billboard’s album chart at No. 12 and earned Cody his second Radio Disney No. 1, “On My Mind.” The “On My Mind” companion video — directed by Travis Kopach (Panic! At The Disco, 3OH!3, Boys Like Girls) — is also a certified YouTube blockbuster with over 18 million views. Cody currently has nearly 5 million Twitter followers and nearly five million Facebook likes, in addition to 150 million YouTube views on his official channel, Cody Simpson Music.

Cody has made a host of high-profile TV appearances, including The Today Show, Live! with Kelly, Extreme Makeover: Home Edition, Bucket & Skinner’s Epic Adventures, So Random, The Early Show, and The Ellen DeGeneres Show, not to mention as a performer and mentor on Radio Disney and the Disney Channel’s “N.B.T. (Next Big Thing)” talent contest. He was among the top stars featured at Nickelodeon’s 2012 Kids Choice Awards where he presented and took home the award for “Favorite Aussie Star,” and at Australian Nickelodeon’s 2011 Kids Choice Awards, where he won “Awesome Aussie,” “Aussie Muso,” and the prestigious “Super Fresh.” Cody showcased his latest tracks “Pretty Brown Eyes” and “Awake All Night” as part of a stellar live appearance at the 2013 Radio Disney Music Awards.

Cody has also been profiled in a range of national publications, while also receiving extensive TV coverage including E! News and Access Hollywood. He starred in the 2012 original film, Finding Cody. Presented by Warner Music Group’s original YouTube Channel “The Warner Sound,” Finding Cody made history as the first interactive YouTube movie featuring a major musical artist.

In addition, Cody, a natural and charismatic performer, has toured nearly non-stop, including his sold-out “Welcome to Paradise” headline tour, co-headline tours with Big Time Rush, and appearances at such events as the White House Easter Egg Roll and the Arthur Ashe Kids Day festivities at the U.S. Open. Cody’s own Coast To Coast Tour of U.S. malls drew huge crowds everywhere it went in 2011, with more than 3,000 fans turning out at each of its 10 stops to see the rising teen star in action.

In 2012, Cody launched his first-ever European headlining tour and hit the road as support for Justin Bieber’s U.S. and European Believe Tour, playing to crowds of 20,000. “It was a great experience for me. I was really motivated to make my show even better by watching what Justin and his team were doing on the Believe Tour,” Cody says. “I had to prove myself on his tour. My goal was to go out there every night, get people up on their feet, and turn everyone in that arena into a fan of mine.” Cody recently kicked off his Paradise Tour, which visits 36 cities in North America.

In October, HarperCollins will publish Cody’s official autobiography Welcome To Paradise: My Journey, which will feature never-before-seen photos and exclusive details about Cody’s life on and off stage, including his early years as a competitive swimmer. “I really wanted to tell my story in my own words and share my experiences,” Cody says. “Everything I do, whether it's the music, the live shows, and now the book, is about letting the fans get to know me better. I want them to feel as if we’re mates.”









As a kid growing up on Australia's sun-drenched Gold Coast, Cody Simpson used to watch his father play guitar and sing for friends and family at parties and backyard barbecues. Seeing how music brought people together, Cody asked for his own guitar and lessons at the age of seven. After learning a few chords from his teacher, Cody wrote his first song. "It was about putting a diaper on a chicken," he says with a laugh. "Who knows what my seven-year-old brain was thinking?" 

Cody's parents encouraged him to keep singing and practicing his guitar. By age 12, he began posting YouTube videos of himself performing covers of songs by artists who inspired him, including Justin Timberlake, Jason Mraz, and The Jacksons. Search for Cody on YouTube and there he is: An appealing blonde 12-year-old accompanying himself on guitar while knocking out stellar covers of "Cry Me A River," "I'm Yours," and "I Want You Back." Cody's YouTube Channel, which has been active since August 2008, now boasts nearly 4.5 million views and has more than 42,000 subscribers. 

In 2009, Cody received a message through his YouTube Channel from songwriter and producer Shawn Campbell (Jay-Z, Missy Elliott, Ciara) expressing interest in meeting him. Cody and his father flew to the U.S. to meet Campbell and write and record some tracks. In April 2010, Cody signed with Atlantic Records, which is releasing his irresistible rhythmic pop single "iYiYi" featuring Flo Rida on June 1st. "Flo and I worked with some amazing people including Colby O'Donis, Bei Major and DJ FrankE on my debut single" Cody says. "We came up with something really catchy. And I think everyone can relate to the lyrics. The song is about liking a girl and missing her when she's not around. Who hasn't been through that?" 

Cody is currently in the studio working on tracks for his upcoming full length debut on Atlantic Records.


You also can read his bio on http://en.wikipedia.org/wiki/Cody_Simpson . If you have Justin Bieber , I have Cody Simpson . No one can make me hate him even you're my bestfriends . I dont care if you curse on him . I dont care if you talked badly about him . No matter what , yesterday , now and forever , me heart him . 






Selamat Berpuasa ! Bye .

Bye Cuti . Sekolah~ Aku Datang Kepadamu Semula

Assalamualaikum .



Ahad . Harini cukup 2 minggu semua budak budak sekolah bercuti . Tapi harini ada jugak yang dah pergi sekolah contohnya orang-orang Kedah dan seangkatan dengannya . Aku rasa hidup aku sepanjang cuti 2 minggu ni sangat lifeless . Dah nama pun CUTI , so maknanya kepala otak kita ni kena cuti daripada segala macam mak nenek homework or kelas-kelas tambahan . Cuti ni betul betul mengundang rasa malas . Yang aku tahu aku nak online tanpa buat kerja yang berat berat . Ek eleh , manja betul kan ? Kahkah , aku kesah apa ? Cuti tetap cuti . Hmm tapi , yelakan , sebagai kakak sulung (aku anak nombor 2) dalam family , memang banyaklah tanggungjawab yang aku pegang . Sobs sobs T__T kerja yang dah sinonim dalam diri aku is basuh baju , sidai baju , mandikan Danish , bagi Danish makan , kalau ayah beli ikan , aku la orang yang akan disuruh oleh ibu untuk menyiang ikan tu . Baik bebenor kan aku ? Ah mengelugai hang baca wkwkwk




Sekolah dan cuti . Para pelajar sekalian , sudahkah anda menyiapkan kerja sekolah yang diberikan oleh guru anda ? Sudahkah anda ? Aku rasa hanya budak-budak yang rajin dan cemerlang saja kot yang buat hampir keseluruhan homework yang cikgu bagi . Aku dan homework ? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA no . Nak nak lagi kan sekarang masuk sekolah baru , sekolah yang aku rasa budak budak kat situ pun tak terbuat homework yang cikgu buat , dengan aku sekali terhisab perangai macam tu . Haha k tak lawak Syaza . Tak lawak . Tak banyak pun homework yang cikgu bagi . Tapi aku tetap taknak dan malas nak buat . Ish ish ish , macam manalah nanti aku nak berjaya . Berubahlah wahai diriku sayang~ dengan homework yang tak siap langsung , hang rasa aku tersangatlah rajin sangat ka nak menapak pergi sekolah esok ? Start cuti 2 minggu tu , aku lempaq beg sekolah aku entah ke mana dia menghilangkan diri , homework ? Kahkahkah , memang aku tak pandang langsung ! Yang ni nak kata aku tak sabar nak sekolah balik ? Memang tak ah ! Bila terkenangkan balik midyear exam haritu . Allahu :( takut gilo nak tahu result exam .

Saps . Benda alah ni tak boleh nak buka . Why weh why ???!!! Ingatkan waktu cuti ni boleh la aku tahu camna rupa result aku untuk kali ni . Rupa aku bila dapat tahu result tu macam mana . Penting tu . Wkwkwk sengal~ ni pahal tak boleh nak buka pulak ? Cari gaduh ke apa ni ? Huh . Haha lol macam aku kesah sangat dengan result kali ni . Ya , takut tu memang ada , tapi aku dah boleh agak result aku kali ni macam mana . Dah tak segah dulu . Cewahh , cakap macam exam awal tahun aku dapat 5A+ jeee . Padahal 4A je . 4A je ?! Aku ni tak sepandai k0wrUnk shumer . Uhuk uhuk . Blah ah weh buat ayat centu . Rezeki masing masing right ? Well , aku rasa result kali ni memang menurun gilo . Gilo oh gilo~ nak nyesal pun tarak guna dah . Hoho , tak menyesal punnnnnnnnnnnnnnnn . Gua rilek jeh . Hang ingat dengan jawab exam main main , result hang nak gempak macam budak budak 10A+ keeeeeeeeeee ? Absolutely not ! Tapi cedih . Masa kat smkap , masa kat kelas 3 Siti Khadijah , aku punya paper BM and BI selalunya the highest in the class . Paper BM pun ada gak ah yang kalahkan aku :< memang nak makan parang dengan aku ke apa orang yang memotong aku punya tempat ni ? Hahaha k lawak tolong gelak . But , not paper BI . Paper BI selalunya bukan selalunya tapi memang aku la orang yang semua orang akan agak siapa yang bakal get the highest in the class . Sometimes rasa menyampah pun ada . wkwkwk

Gila rindu moment tu :'( I want my old place back :( kat sini , kat smksh ni , aku sangat kecewa bila ada yang dapat result lebih tinggi daripada aku untuk paper BM dan BI . Aku tak boleh nak beat diorang yang pandai ni kan . Hakhak -.- geram pun ada kadang-kadang . Eee orang orang ni pun minta parang jugak ke kat aku ? Haiyo -.- haha gurau . Tapi , Allah tu kan Maha Adil . Dia yang menciptakan kita . Dia tahu apa yang lebih baik untuk kita . Ini takdir Allah . Aku kena terima segalanya dengan hati yang redha . Just watlek watpeace je k ? Smileeeeeeeeeeeeeeeeeee :) tak best cakap pasal exam . Nanti moody tetiba . Go away result~ please go away . Talk about homework . Gua ada homework Sejarah and Addmath saja kot . See ? Hanya 2 saja . Tapi , aku tetap malas nak buat . Kemalasan menguasai diriku . Kelalaian jugak menguasai diriku . Keseronokan bercuti jugak menguasai diriku yang comel ini . Haktui -.- aku ni jenis suka tangguh kerja . Memang tak elok kan tangguh tangguh kerja , nak nak lagi kalau kerja tu kerja penting kan . Memang kena siapkan walau macam mana cara sekalipun . Dan aku suka ikut kawan . Kalau kawan aku tak buat homework , makanya aku pun takkan buat homework . Sehati sejiwa lah gituuu~ haha cannot go~





Ramai orang cakap aku ni jenis takda perasaan . Yala kot , aku pun rasa camtu jugak . Yela , contoh kalau macam terima kertas exam dari cikgu , aku tengok markah aku , aku tengok orang-orang di sekeliling aku who is budak-budak kelas aku , taraaaa senyuman yang ku tunjukkan dengan takda langsung tanda-tanda kekecewaan kat muka aku . Please gelak . K . Takda perasaan apanya~ kalau tak , kenapa airmata aku perlu turun masa kena serang dengan budak-budak kelas bawah tu ?! Kenapa ?! Camgampang . Okay Syaza , forget that accident . Forget it . Keep your smile on your face . Sejujurnya aku nak cakap kat sini , aku sakit mata gila gila bila tengok cara budak-budak sekolah tu bergaul antara lelaki dengan perempuan . Sakit mata hang tau ?! Ya , aku tau tu sekolah biasa , so budak budak pun jenis biasa biasa jugak . Terpaksa faham situasi tu even aku malas nak faham sebenarnya . Ada otak fikir sendiri . Masing-masing dah besar panjang . Tapi kan , satu jelah yang buat aku rasa ada hikmah aku masuk sekolah tu , otak dan diri aku yang dulunya langsung tak tahu pasal perangai sekolah luar , sekarang haa dah terbuka luas . Dah boleh menilai orang tu macam mana . Memanglah dont judge book by its cover . Tapi sometimes dalam hidup ni , tak perlu nak kenal orang tu beminggu-minggu , berbulan-bulan , bertahun-tahun , korang dah boleh agak sendiri dia tu macam mana . Tak percaya ? Cuba bawak kawan or bf/gf korang jumpa parents  korang , lepas tu cuba tanya pendapat parents korang pasal dia .

Hari Isnin . Esok . Kat semua sekolah akan ada perhimpunan . Siapa yang suka perhimpunan ni walaupun boleh duduk sekalipun ? Siapa yang suka hah ? Nobody k . Takda siapa yang hadap nak dengar ucapan daripada pengetua or mana-mana cikgu yang bertugas hari tu . Hanya mengundang rasa mengantuk ja . Pelajar . Nak mengelakkan rasa mengantuk ni , nak nak lagi yang gegirl ni kan tapi boboi pun ada , mengambil peluang bersembang rancak dengan kawan-kawan . Kan dah habis cuti ? Yaaaa sudah pasti lagi bertambah rancak perbualan itu . Cikgu-cikgu kena faham semuaaaaaaaaaaa tu . Ayat yang paling takleh blah dari pengetua is "murid-murid pasti tak sabar nak meneruskan persekolahan blablablablabla" k ini tipu . Sangat tipu . Bukan semua yang tak sabar . Saya ni kan cikgu sabar je nak sekolah balik . Saya cuma tak sabar nak cuti balik . Kalau tak kenangkan SPM tahun depan , rasanya memang aku jadi pelajar tak berguna kat situ . Pergi sekolah , belajar main-main . Macam mana ilmu nak masuk ? Sebelum kita pergi sekolah , pastikan niat kita pergi sekolah ialah untuk belajar bukan sekadar nak jumpa kengkawan atau main-main . Eleh , cakap kat orang , aku pun sama . Tak salah kan saling mengingati satu sama lain ? Walau bagaimanapun , kita ni tetap kena pergi sekolah jugak . Kita kena ada ilmu dalam diri kita . Kalau takda ilmu macam mana kita nak jadi orang yang pandai ? Macam mana nak jadi seorang pemimpin satu hari nanti ? Macam mana nak balas jasa parents kita ? Jangan asyik nak kejar hot je cik kak cik bang sekalian sampai pelajaran ditinggalkan . Okay babai budak sekolah :)



Semakin bertambah ilmu yang kita ketahui , semakin bertambah kita rasa yang kita ni jahil sebenarnya . Seimbangkan dunia , seimbangkan akhirat . Perbetulkan niat . 

16 Mei 2013 - Selamat Hari Guru

Assalamualaikum .

Hai semua budak sekolah termasuklah diriku ini . Yang bukan budak sekolah jangan nak menyibuk . Ke tepi ke tepi~ budak sekolah nak lalu~ apa motif aku letak benda ni '~' aku pun tak tahu . Aku suka letak sebab nampak comel . Lol Syaza lol . Hahaha k entry kali ni memang melibatkan benda yang merangkumi persekitaran persekolahan saja . Yeye tambah saja tu , nanti terpesong ke arah lain jugak . Hari ni kan Hari Guru . So , mesti ada yang terlibat dengan program Hari Guru mesti ramai yang pergi sekolah hari ni kan sebab nak menyambut Hari Guru ngan cikgu-cikgu and kawan-kawan korang . Eh ramai ke ? Ramai lah kot . Dah hari ni Hari Guru mesti korang dapat balik awal kan ? Mestilah korang suka kan . Gila tak suka dapat balik awal . Aku tanya banyak ni dah boleh nampak yang aku tak pergi sekolah tadi . Yeay , terbongkar sudah~~~ Syaza seorang murid yang malas yang taknak sambut Hari Guru dengan cikgu-cikgu and kawan-kawan dekat sekolah . Kisah pulak aku -.- ibu pun pelik kenapa aku taknak pergi sekolah harini . Dengan selambanya aku pagi tadi kata tak pergi sekolah then sambung tidur . Nyenyenye~ pastu tadi ibu mula berkata sesuatu

"Kenapa tak pi sekolah ? Hari ni kan Hari Guru . Mesti depa dok sambut . Tak teringin ka nak tengok budak-budak sekolah tu sambut hari guru camna ? Ruginya tak join depa sekali sambut hari guru . Lepas sekolah nanti mana ada dah semua ni . Akak takkan rasa dah sambutan hari guru macam kat sekolah . Masa sekolah ni la kena enjoy apa yang sekolah buat . Nanti bila lepas sekolah , bila akak tengok budak sekolah , betapa rindunya akak pada zaman sekolah nanti ."

Jyeahh~ kata-kata seorang manusia yang sudah hidup lama kat dunia ni . Aku hanya mampu senyum saja . Entah ah , rasa malas nak sambut hari guru dekat sekolah baru . Hmm , aku rindu sekolah lama . Rindu sambutan dekat sekolah lama . Masa-masa nilah aku dan kawan-kawan berkumpul . Gelak bersama . Lagipun aku letih . Semalam teman abang aku buat preparation dengan kawan-kawan dia untuk hari guru dekat sekolah dia . Sampai pukul 12 lebih kot ! Nasiblah kedatangan aku ke situ adalah untuk memberi sedikit bantuan dari segi idea persembahan -.- tapi aku rasa diorang................ Ah whatever ! Yang penting kawan-kawan abang aku asyik puji aku tu dah kenapa ? Haha k alhamdulillah .

Cakap pasal GURU . Aku teringat sekolah lama , teringat cikgu-cikgu dulu , teringat kawan-kawan . I'm really miss all of this :'( can I back to the past ? Hmm , yang baru tak sama dengan yang lama . Ini kenyataan . Daripada form 1 sampailah form 3 aku belajar kat situ . So , memang banyaklah kenangan yang tercipta kat situ . Mula-mula tak suka , lama-lama jadi suka . Itulah orang tua-tua kata apa , jangan dok benci lebih-lebih sangat , lama-lama nanti tak pasal-pasal jatuh suka . Nah sekarang aku dah merasa . Dalam Al-Quran pun ada sebut

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh pula jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui".  (Surah Al-Baqarah ayat 216)

Baca tu baca tu~ nak benci tu boleh tapi biarlah berpada-pada . Sama jugak bila suka , kenalah berpada-pada . Well , dulu aku jahil . Sangat jahil . Dulu , aku selalu berharap dan berdoa supaya aku dapat masuk sekolah yang sekarang menjadi sekolah baru aku . Aku tak boleh terima aku dah jadi pelajar sekolah tu . Aku memberontak . Jiwa remaja memang macam tu . Bila dah form 2 , hmm aku dah boleh terima sikit kenyataan tu . Tapi , masa tu aku dah mula rancang nak pindah sekolah . Aku dah tak fikir apa-apapun . Jiwa aku mula tak sabar nak pindah sekolah . Tapi bila lama-lama tu , aku dah boleh terima hakikat tu . Aku dah mula sukakan sekolah tu . Aku dah mula sukakan cikgu-cikgu sekolah tu . Dulu aku jahil , bila dah ada kat situ lama , aku dah tak sejahil dulu walaupun apa yang aku tahu sekarang belum mencukupi . Aku sangat bertuah sebab tak ramai yang berpeluang dapat apa yang aku dapat . Tak ramai berpeluang pakai apa yang aku pakai masa kat sekolah tu . Oh ya , aku rindu nak pakai macam tu balik . Aku nak pakai lagi uniform tu . Baru aku sedar yang uniform tu sangat selesa dan selamat . Aku rindu...










Rindu serindu rindunya . Aku dah tak tahu nak tulis apa . So , kat sini aku nak ucapkan jutaan terima kasih buat cikgu-cikgu SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AGAMA PEREMPUAN KANGAR PERLIS . Terima kasih sangat-sangat . Syukran jazilan ! Aku takkan sepandai sekarang tanpa bimbingan cikgu-cikgu sekolah tu . Sekolah yang banyak merubahkan aku . Terima kasih Ustazah Basyirah , Ustazah Azizah , Ustazah Asma , Ustazah Zaleha , Cikgu Dayang , Teacher Nurminazura , Cikgu Mashitah , Cikgu Sharipah , Cikgu Matnoq , Cikgu Syed , Ustazah Zahirah , Ustazah Norhayati dan banyak lagi . Aku tak boleh nak balas budi semua cikgu ni melainkan dengan kejayaan . Aku nak buktikan yang aku mampu berjaya dan jadi insan yang solehah walaupun sekarang aku bukan belajar kat sekolah agama . Ya Allah , berkatilah kehidupan guru-guruku . Berikanlah kejayaan kepada mereka . Lindungi mereka .


Terima kasih pada mu cikgu Jasa mu akan ku kenang selalu Tak pernah lelah tunjuk ajarku Terima kasih ku kepada mu cikgu Terima kasih cikgu Kaulah pelita hidup bagi kami semua Menuju jalan ke arah yang benar Penuh ikhlas dan tulus membimbing dan mengajar Untuk memastikan kami berjaya Tak terhingga pengorbanan mu Hingga aku besar kan ku ingat selalu


Hargailah mereka . Seorang Perdana Menteri takkan wujud jika tiadanya seorang guru .



Ibu , Kaulah Yang Terindah

Assalamualaikum . Selamat pagi dunia .



Harini Ahad yang bertarikh 12 Mei 2013 . Hari Ahad ni jugak merupakan hari yang special buat ibu-ibu atau bakal ibu dekat seluruh pelusuk dunia . Tahu kan hari special tu hari apa ? Mestilah tahu kan . Setiap tahun , 2 minggu dalam bulan Mei , kita akan menyambut hari special tu . Tak lain tak bukan Hari Ibu . Hari ni mesti ramai yang bawak ibu masing-masing pergi mana-mana kan . Takpun belikan hadiah untuk dia . Gembiralah hati si ibu tu . Ada sesetengah orang tu akan lebih tunjuk yang dia betul-betul hargai ibu dia masa tibanya hari macam ni lah . Macam-macam yang dibuat nak tunjuk betapa dia hargai orang yang telah bersusah payah lahirkan dia . Sangat bagus sikap macam ni . Ada usaha nak menghargai ibu tersayang daripada takda langsung . Tapi , kita kena ingat , nak hargai ibu , bukan ibu sajalah ayah jugak sama , bukannya kena tunggu hari special macam ni baru kita berlumba-lumba dengan adik-beradik kita yang lain siapa yang lebih hargai diorang . Masa hari biasa pun boleh . Sebelum aku bercerita pasal seorang ibu ni , moleklah sekiranya aku bagi maksud ibu , emak , umi dan mama mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat . Tengok tu betapa rajinnya cari maksud ibu , emak , umi dan mama . Kahkah k :)

IBU - 1) Orang yang telah melahirkan kita . 2) Panggilan hormat terhadap wanita yang telah berumur atau wanita yang bersuami .

EMAK - Orang yang melahirkan seseorang . 

UMI - Ibuku . 

MAMA - Ibu .

Tak kiralah antara ibu , emak , umi dan mama , yang mana korang guna untuk panggil orang yang telah mengandungkan korang 9 bulan dan bersusah payah melahirkan korang supaya korang dapat tengok dunia ciptaan Allah , maksudnya semua panggilan tetap sama . Apa yang penting kita kena hormati , hargai dan sayangi ibu kita sepenuh hati kita . Betapa tingginya darjat seorang ibu . Tentu kita semua tahu kan , syurga seorang anak di bawak telapak kaki ibu . Apa kita sanggup nak membutakan hati daripada menggapai syurga yang ada di depan mata kita ? Syurga yang diidamkan oleh semua umat Islam .




Ibu . Jasanya memang tidak mampu kita balas . Dia mengandungkan kita selama 9 bulan . Dengan perut yang semakin membesar , dia tetap tabah menunggu hari kelahiran kita . Dia juga yang melahirkan kita . Dengan kudrat yang ada dalam diri dia , dia gunakan semuanya untuk keluarkan kita daripada rahim dia supaya kita berpeluang melihat dan hidup di bumi Allah . Dia sanggup andai dia terpaksa korbankan nyawa dia hanya kerana ingin bagi kita peluang kita merasai hidup . Betapa besar pengorbanan ibu . Dia juga menangis saat mendengar tangisan pertama kita . Dia menatang kita . Dia menjaga kita daripada kecil hingga besar . Dia yang selalu ada untuk kita . Masih ingat saat kita mula ingin merangkak ? Masih ingat saat kita mula bertatih ? Masih ingat saat kita mula menyebut perkataan 'Ibu' dan 'Ayah' ? Masih ingat saat kita mula pnadai berjalan tanpa bantuan mereka ? Masih ingat ketika kita sakit ? Masih ingat wajah mereka ketika itu ? Ya mungkin ada yang ingat atau tak . Tak hairanlah sebab masa tu kita masih seorang kanak-kanak yang tidak tahu apa-apa . Aku sendiri pun dah lupa zaman aku masa kanak-kanak dulu . Jangan ditanya aku sama ada aku ingat masa aku berumur 1 tahun . Jawapan aku TAK .

Sekarang kita dah besar . Dah boleh menilai mana yang baik dan buruk . Dah kenal erti kehidupan di dunia ni . Dah kenal siapa yang menghidupkan dan mematikan kita . Dah menghadapi bermacam-macam dugaan sepanjang kita hidup . Kita bukan kanak-kanak seperti dulu lagi yang setiap hari ibu dan ayah kita boleh pantau setiap saat dan waktu . Kita kan sekarang ni dah ada kawan-kawan . Berkawan ataupun bersosial boleh , tapi jangan sampai lupa tanggungjawab kita . Walau besar manapun kita , walau hebat manapun kita , jangan pernah lupakan siapa yang wujudkan kita kat dunia ni . Ibu , dia yang terlebih dulu tahu dan rasa pancaroba kehidupan di dunia . Kita yang masih hidup berbelas tahun kat dunia ni , tak payah nak berlagak sangat macam dah tahu serba-serbi kehidupan kat dunia ni . Masih banyak lagi kita kena teroka . Apa yang kita tahu sekarang ni , belum tentu cukup lagi untuk bekalan masa depan . Cuba tengok ibu kita . Dia nampak tabah kan harungi dugaan hidup ? Itu luaran . Cuba kita fikir dalaman dia pulak . Adakah setabah itu ? Dia tabah sebab taknak tunjuk kelemahan dia depan kita . Dia nak jadi kekuatan untuk kita . Dia nak jadi matang dalam hadapi dugaan hidup . Dia nak jadi contoh yang terbaik untuk kita . Pernah kita terfikir semua tu ?

Sini aku nak cerita sikit pasal ibu aku . For your informatian , aku mempunyai 2 orang ibu . Seorang aku panggil Ibu , seorang lagi aku panggil Aunty . I don't know why my father doesn't ask us to call Aunty with using 'Mama' . Sampai sekarang aku tak berani nak tanya sebab aku rasa semua tu tak penting . Lantaklah panggil apapun , asalkan aku kena hormat dia macam aku hormat ibu . Aku tak malu nak bagitau kat orang yang aku ada 2 orang ibu . Bagi aku , ada 2 orang ibu bukanlah benda yang memalukan . Bukan semua orang dapat rasa apa yang sedang aku rasakan sekarang . Bila dengan kawan-kawan aku , saat diorang cerita pasal family diorang , aku rasa aku special dalam kalangan tu sebab hanya aku yang ada DUA ORANG IBU . Kau ado ? Cuma , aku tak rapat sangat dengan Aunty . Aku paling rapat dengan Ibu ja . Jap jap , meh kita tengok insan-insan tu .





<>




Tadaaaaa ! Maaflah kalau tak jelas sebab aku memang sengaja kecilkan gambar tu . Hahaha k dah . Nampak tak budak kecil yang didukung oleh Aunty ? Haa tulah Adam . Adam si budak buas , comel dan nakal . Anak Anutny hasil dengan ayah aku . Adam bukan adik tiri aku sebab dia datang daripada benih ayah aku . K dah aku bukan bercerita pasal family aku .

Ibu . Nama penuh dia Shaharul Bariah bt. Saad . Ibu aku sentiasa nampak muda weh even umur dia dah 40 lebih ! Kalau aku jalan dengan dia , mesti orang akan ingat Ibu ni kakak aku takpun kawan aku . Aku macam -_____________________-" okay fine . Hahaha lawak pun ada . Memang dah jadi kebiasaan pada aku bila keluar dengan ibu . Orang akan pandang then kalau jenis tak malu mesti akan tegur bertanya . Aku layankan jelah even masa tu aku dah tak tahan nak gelak . Nak tahu rahsia dia ? Boleh tanya dia sendiri . Badan aku dengan badan ibu sama je . Selalu kongsi baju dan tudung dan shawl . Sehati sejiwa lah katakan . Syok oh dapat kongsi barang ni . Well , sharing is caring , right ? Ibu tak kerja . So , masa dia banyak dihabiskan kat rumah bersama adikku , Danish . Aunty . Nama dia Mashitah Ahmad . Orang Sungai Petani . Aku tak tahu la kenapa aku selalu rasa excited terlebih bila setiap kali Aunty ajak pergi rumah ayah dia . Hahaha -.- pelik pulak aku rasa . Yeke Syaza ? Haha k taktau . Lalalala .  Umur berapa aku tak tahu . Ini memang tak patut . Ahaks~ aku mana pernah ambil tahu :( eleh konon je muka codeh tu . Tapi aku rasa bawah 30 . Okay dah diam semua tutup mulut tu jangan biarkan terbuka . Aunty kerja dengan ayah aku . Ayah aku kan buka kedai sendiri . Kedai ayah aku pun umpama rumah kedua aku . Kalau ibu ada Danish , Aunty pulak ada Adam !

Ibu . Dia selalu ada untuk aku . Seriously , masa aku form 1 , aku tak rasa ibu berhak tahu masalah aku . Yes , itu pada pemikiran masa form 1 . Tak guna betul otak aku pada zaman tu -.- aku suka simpan masalah or rahsia aku masa tu . Semuanya aku luah dekat blog je takpun diari . Bila aku form 2 , aku macam nak je beritahu ibu tentang masalah aku , but aku takut weh ! Aku fikirkan apa reaksi ibu bila dengar apa yang aku nak ceritakan kat dia . Aku pernah couple dengan sepupu sendiri . Ini yang aku nak geli bila teringat balik . Macam manalah boleh tersangkut dengan sepupu sendiri . Haishh =.= dan ibu aku tahu pasal ni . Tupun sebab kantoi message dalam handphone . Memang aku kena disoal siasat habis-habisan ah masa tu . Sepupu aku tu buat bangga ibu aku tahu . Yang aku ni cuak tak sangga ! Sengal gila . Masa form 2 , aku paling banyak bergaduh dengan orang . Lepas dengan orang ni , orang tu pulak , lepas tu berganti dengan orang lain pulak . Wa dulu gangster comel sekolah k :p hahaha dah Syaza dah . Aku couple dengan orang lain . Pakcik pendek yang buat aku rasa untuk kali pertama nak terlucut jantung ni haa bila dengan dia . Inipun ibu tahu jugak . Aku tak ingat camna boleh kantoi . Haiyo haiyo -.-

Form 3 . Tahun 2012 . Tahun yang aku takkan lupa dalam hidup aku . Banyak betul pengajaran aku dapat masa tahun tu . Aku dah berubah beb ! Aku masih ingat masa aku ada perselisihan faham dengan orang tu . Aku memang perlukan seseorang masa tu untuk dengar segala luahan aku . Entah macam mana , malam tu , Ibu masuk dalam bilik aku and gaya aku tidur letakkan bantar atas muka buat dia tarik bantal tu and nampak aku menangis . Dia tanya kenapa . Aku geleng kepala sambil usap airmata . Dia tanya lagi . Aku tunjuk text seseorang dekat ibu . Ibu suruh aku tidur dan jangan layan sangat benda remeh macam tu . Esok tu pulak , aku cerita semuanya dekat Ibu . Semuanya . Start hari tu , aku dah mula cerita kat ibu macam-macam apa yang dah jadi dalam kehidupan aku . Ibu tahu dengan siapa aku texting . Dengan siapa aku berkawan . Ibu kenal pakcik tu . Ya , ibu paling kenal pakcik tulah sebab aku selalu cerita kat ibu pasal dia . Kahkah , sorry pakcik pendek comel~ rasa janggal pula bila guna balik panggilan tu . Ibu pun tahu pasal entry yang dia buat ! Muahahaha semuanya disebabkan aku yang bercerita :D aku ni kan jenis kepoh sikit kadang-kadang . Apa saja benda yang buat aku teruja , mesti aku akan cerita kat orang .

Kesimpulannya , terima kasih Ibu sebab selalu ada untuk akak . Terima kasih jaga akak daripada akak kecil sehinggalah akak besar . Comel kan anak dara Ibu sekarang ni ? Wkwkwkwk xD anak siapalah kan ? Terima kasih selalu bagi nasihat dekat kami adik beradik . Terima kasih sebab sanggup membawa akak dalam perut ibu selama 9 bulan dan bersusah payah melahirkan akak . Terima kasih sebab selalu basuh baju akak :) okay ini memang dah kantoi wakakaka . Terima kasih selalu masak untuk kami adik-beradik . Terima kasih kerana menjaga kami dengan penuh kasih sayang . Jasa Ibu memang takkan mampu kami balas . Kekalkan kecantikkan Ibu because anakmu yang comel ini nak mewarisi segala kecantikkan tu . Hikhik ^_^ suka hati aku je . Kami semua saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang ibu !!!! xx








My mother is a woman like no other . She gave me life , nurtured me , taught me , dressed me , fought for me , held me , shouted at me , kissed me , but most importantly loved me unconditionally . There are not enough words I can say to describe just how important my mother was to me and what a powerful influence she continues to be . Ibu , I LOVE YOU .


Fully Designed By ME | Ask First If You Wanna COPY | Alright Deserved By SYAZA